Het ontstaan van de

Kistjestocht

Ooit begonnen in 2020

Het is al even geleden maar waarschijnlijk herinner je het moment nog wel dat in december 2020 wegens Corona de scholen werden gesloten. Het was ook niet mogelijk om activiteiten buiten de deur te ondernemen want alles was dicht. Een rondje lopen in je eigen omgeving was de enige manier om buiten te ontspannen. Om dat rondje lopen iets aantrekkelijker te maken kwam ik op het idee om een “Kistjestocht” te organiseren.

Mijn uitgangspunt was dat iedereen wel een kistje met bijzondere dingen heeft. Waarschijnlijk heb je zelf of met kinderen een keer een kijkdoos gemaakt. Er bestonden al wel kerststallentochten maar met een “Kistjestocht “kon je meer je eigen creativiteit kwijt. Dat bleek ook wel: er werd geknutseld, getimmerd en er ontstonden prachtige en ludieke kistjes. Ondanks dat het kort dag was en de informatie hierover beperkt, bleek er genoeg animo om mee te doen. Spontaan kwamen er steeds meer kistjes tevoorschijn mede dankzij de oproep van de Mattheusschool en de website www.galder-strijbeek.nl. De Stem en Weekblad Nieuw Ginneken besteedden er na afloop ook aandacht aan.

Doordat er veel positieve reacties kwamen en men aangaf het volgende jaar ook (weer) mee te willen doen, werd er in 2021 wederom een “Kistjestocht” georganiseerd. Helaas hadden we toen ook weer te maken met Corona en een lockdown. Desondanks deden ruim 60 deelnemers mee. Er werd weer volop geknutseld en de resultaten waren divers en schitterend. Echt geweldig om te zien. Zie voor foto’s de fotocollage en berichten in de media.

Het dorpshuis “De Leeuwerik” zette een kraam buiten waardoor men ook terecht kon voor versnaperingen en een drankje. Esther den Ronde-De Hoon van het Dorpshuis sprak me aan om in 2022 samen iets op poten te zetten.

Met trots kunnen we nu ons programma presenteren. Zie: Kistjestocht.

Dank aan alle deelnemers die van de “Kistjestocht” een succes hebben gemaakt, want zonder deelnemers, geen tocht! En op deze manier zijn we erin geslaagd om een beetje “licht” te brengen in “donkere dagen”.

Ria Goethals initiatiefneemster van de “Kistjestocht”.